Att vara fotograf

En fotograf är inte en person som "bara fotar med en bra kamera". När du bokar fotograf får du inte "bara lite kort". En fotograf är, i mina ögon, en konstnär - men istället för att använda en pensel och canvasduk, använder fotografen en kamera och ljus. Ni anar inte hur många gånger jag har fått höra "Ja, du som har en så bra kamera måste ju kunna ta bra bilder" eller "Din kamera måste ju ge perfekta bilder från början, va?".

Nej, nej, nej... Det är inte kameran som tar bilderna - det är jag. Kameran är mitt verktyg, precis som penseln är en konstnärs verktyg för att skapa sin konst. Och en sak är ju säker: konst tar tid. Tid och omtanke. Nedan ser ni ett exempel. Före-bilden visar hur det ser ut direkt i kameran och efter-bilden visar bilden efter att den genomgått bildbehandling. En fotografs konst är alltså bara "halvklar" efter en fotografering och därefter kommer mer arbete innan en bild är klar. Men det är värt det! <3

Google+